Provincie Antwerpen

Rijk militair verleden

De spoorlijn - die zelf door het leger werd aangelegd en gebruikt - loodst je langs verschillende militaire restanten in het landschap. Zo ligt het vertrekpunt van de spoorfietsen vlakbij het fort van Kapellen, een militair bouwwerk die de spoorlijn tussen Antwerpen - Roosendaal moest verdedigen.

Onderweg zie je ook een Duitse bunker uit 1917 die deel uitmaakt van een lange bunkerlinie van aan de kust tot in Turnhout. Deze bunkers moesten tijdens de Eerste Wereldoorlog een mogelijke inval van het neutrale Nederland verhinderen. 

De spoorweg kruist ook de Antitankgracht, een diepe gracht die in het interbellum (de periode tussen WOI en WOII) werd aangelegd tussen de Schelde en het Albertkanaal om tanks tegen te houden. 

Aangekomen bij de pauzehalte in Kamp Noord in Brasschaat ben je helemaal omgeven door militaire geschiedenis. Het oefenterrein - ook het Klein Schietveld genoemd - werd achtereenvolgens gebruikt voor schietoefeningen, waarnemingsballons en tenslotte als vliegveld. De verkeerstoren herinnert nog aan dit verleden.

De militaire spoorlijn zelf werd aangelegd omdat de spoorwegtroepen van Borgerhout naar de kazerne te Hoogboom verhuisden.